Úspěšná první generálka

Čtyři týdny před mistrovským závodem na jeden kilometr se sešla nadpoloviční většina našich reprezentantů ve Slavkově. Omluvený Pavel Mikulášek oslavoval půlkulaté výročí, Vendy byla celý den v Praze v práci a pro Michala Slaninu by byla dlouhá cesta zbytečná.

Dokonalý servis poskytla celá kompletní slavkovská větev Fides, včetně několika rodinných příslušníků. Za Janou přišel Svaťa, s Fanym Daniela a s Danielou pak ještě nesmírně fotogenická (psí) slečna Ashley.

Máme zase novu čepici. Po bílém (2x) a modrém (1x) provedení máme oranžovou verzi „AUDERE EST FACERE.“

Polovinu času zabralo čištění bazénu od ledu. Nejvíce se činili Rosťa, Ivan, Fany, Laďa a Ivonka. Nikdo nespadl do vody a tak se tam mohlo vydat osmičlenné startovní pole. Trať jsme určili velmi demokraticky na deset šířek. V první rozplavbě mistryně světa z Rovaniemi 2014 Magda podle očekávání předplavala mistryni světa z Tjumenu 2016 Danušku. Ta nelitovala víc jak 60 kilometrů v autě a přijela nás podpořit. Danka je maskovaná Fidesačka. V Polkovicích bude bydlet s tetou Vlaďkou.

V další rozplavbě se představili Rosťa, Radek a Fany. Takto i doplavali. Snažil jsem se schovat, ale bylo jasné, že si někdo všimne, že jsem ještě nebyl ve vodě. Zvláště, když jsem si netakticky s sebou přivezl mezinárodní rozhodčí Lenku. Při plavání tak na mě vyšla Jana, mistryně světa z Tallinnu 2018 (2x) a Bledu 2020. Janě jsem uplaval, hranice čtyř minut ale odolala. Plavecký program zakončil v sólové rozplavbě Laďa. Nikdo další se do vody nehrnul, ale mohli(!). Na ukazateli nad plavčíkárnou byl údaj 1°C, pocitově bych to ale viděl tak na -8° až -23°C.

Výsledková listina, deset slavkovských šířek, obrátky na velmi kluzké stěně:

Magda 3:07,53

Rosťa 3:31,75

Radek 3:50,91

Petr 4:00,30

Fany 4:05,80

Laďa 4:14,18

Dana 4:15,63

Jana 4:40,05

Účastníci se rozešli s optimistickou vizí, že dřevěná stěna tak moc klouzat nebude. Před šesti lety jsme s Radkem a Eliškou absolvovali podobný trénink. Tehdy ještě v o něco teplejší vodě. Na Tři krále v roce 2017 pak Eliška vybojovala v Burghausenu náš nejpřekvapivější světový titul. Podobný trénink byl pak i před Bledem v roce 2020.

Skončím taky optimisticky. Třeba tam mezi námi dnes zase plaval nějaký ten světový mistr.

Připravujeme se do Boleslavi a někteří i na Branické ledy. Týden po nich už je „to Polsko“ a hned další týden pořádáme po dvouleté přestávce mistrovství ČR.

Sestava České republiky do Polska čítá v tuto chvíli 18 plavců. Většina oddílů dodala jednoho, za USK poplavou bratři Polanští, za nový brněnský oddíl Rosťa Vítek a Mak za Hongkong. Čtyři plavce bude mít ve startovním poli I.PKO. Díky akviziční činnosti Václavky má náš oddíl v aktuální startovní listině sedm závodníků. Ale je zima 2022 a podle slov mého kolegy Vinnetoua je třeba brát zřetel na to, že „… slunce vychází a každý den svítí na jiný svět…“. Asi hodinu vím, že se tam budeme prokazovat PCR testem. Snad nás nestihne osud některých našich olympioniků.

Petr

Komerční dodatek: Kabátu na snímku říká prodejce „parka“. Můžeme jej mít v libovolné barvě a s libovolným potiskem. Kusová výroba, včetně jména.