Na otočku v HáCéčku

Z mých plaveckých začátků ještě pamatuji, kdy naposledy Jihlavský plavecký klub pořádal soutěž v zimním plavání na Pávovském rybníku u Jihlavy. Od sezóny 2018/19 se soutěž koná na lomu v Horní Cerekvi. Vzdálenostně je to na dojezd z Brna a okolí stále dostupná lokalita i pro ty, kteří nemohou obětovat závodům celý sobotní den. Proto se sem vracím pravidelně i já. A ráda. Protože když vyjde počasí, je tu opravdu krásně.

Před každými závody celkem intenzivně sleduji předpověď počasí. Ta byla ještě v neděli velice nepříznivá, během týdne se však vylepšovala a slibovala poslední dozvuky babího léta.

V sobotu ráno jsem během půlhodinky posbírala spolucestující – rajhradského Mojmíra, Brňáky Evu, Tomáše a Otu a vyrazili jsme v 9:30 směr Horní Cerekev. Obavy Evy, jestli opravdu stanovený odjezd stačí na to, abychom dorazili včas, se nenaplnily. Mám to už za těch několik let natrénované celkem spolehlivě. S příjezdem v 11 hodin jsme pohodlně stihli i nástup. Přivítalo nás krásné slunečné počasí, teplota lehce pod 20 stupňů a díky nadprůměrně teplému září měla i voda v porovnání s předchozími ročníky velmi příjemných 14°C. Hloučky závodníků Fidesu byly doslova na každém rohu. Účast našich byla letos opravdu rekordní.

Po nástupu už vše šlo ráz naráz: start první mužské rozplavby na kilometr, jen o pár minut později start ženské rozplavby, ve které jsem byla i já. Výhoda přihlášení na nejdelší trať spočívá nejen v největším bodovém přínosu oddílu, ale i v tom, že mám plavání brzy za sebou. Moji spolucestující měli odplaváno hned z kraje, v klidu jsme se naobědvali a něco po 13. hodině jsme se mohli vydat s příjemnými pocity na cestu domů. Mojmír měl radost, že bude doma tak brzy a ještě za krásného slunečného dne stihne práci na zahradě.

Po třech soutěžích vedeme osm kategorií. Krásné je pořadí v kategoriích 60-69, kde první tři místa v ženách patří stálicím ze Slavkova Janě, Hance a Jarušce. V mužích jsou v čele kategorie Fidesáci dokonce čtyři: mistr světa Radek, navrátilec Mojmír, náčelník Petr a oddílový „velkodopravce“ Laďa.

Děkuji všem, pravidelným oporám, ale především těm svátečnějším plavcům, kteří se odhodlali jet, byli „živou součástí oddílu“ a letos si v Cerekvi odplavali svoji premiéru. A třeba se stane Horní Cerekev jejich oblíbenou zastávkou seriálu Českého poháru i v dalších letech.

Andrea