Letní sezóna ukončena

Již tradičně na Špince zahajuji letní sezónu závodem na 15 km (těžkých 15 km po zimní sezóně), abych ji na Mělicích opět závodem na 15 km ukončil. Ani letos tomu nebylo jinak.
Do Mělic jsem se vypravil s Terkou, která mi poskytla opět servis občerstvení během závodu společně s podáváním informací o časech.

Z Jičína to máme relativně kousek, hodinka cesty autem. Start závodu byl naplánován na 13:20, na místo jsme s Terkou dorazili již krátce po 10. hodině a nestačili jsme se divit… nebylo skoro kde zaparkovat. Místo jsme nakonec našli a dokonce ve stínu. Když jsme u auta vybalovali věci, šel kolem nás Aleš Rucký se slovy, že je dobře, že jsme přijeli brzo, protože za hodinu asi nebude kde zaparkovat.
Počasí ten den vyšlo znamenitě… tedy pokud jste na dovolené a chce se co nejvíce opálit, užít si přímého sluníčka a krásně teplé vody. Já si říkal, jak těch 15 km v takovéto vodě (oficiálně 24,7 °C) zvládnu.

Na plavce na 15 km čekalo celkem 9 okruhů o délce 1666 m. Co jsem plaval na Mělicích 15 km, vždy to byla „příjemná“ patnáctka, protože byla o něco kratší. První kolo jsem plaval skutečně hodně volně, na pohodu a byl jsem zvědavý, jaký čas mě bude na občerstvování Terka hlásit. Nakonec mi hlásila 26 minut, což jsem vzal s povděkem… bude to o něco kratší. Další kola jsem se snažil držet klidné tempo, cítil jsem, jak voda hřeje, ale plavalo se hezky. K tomu hezkému plavání přispělo bezesporu množství bójek na trati připravených pro různě dlouhé závody. Na našem okruhu jich bylo celkem 8, a tedy stále jsem se k nějaké bójce blížil, nebyla tam žádná kilometrová rovinka s neblížícími se bójkami. I proto závod utíkal krásně.

Na metě 10 km mi byl hlášen čas 2:41. Tedy bylo jasné, že výsledný čas nebude pod 4 hodiny, ale bude to někde mezi 4:00 – 4:05, pokud nějak nevytuhnu. Během některých kol se nepříjemně zvednul vítr a připravil na cílové rovince protivlny, ale s těmi jsem si poradil relativně bez problému, nebylo to nic velkého. V závěrečných dvou kolech jsem měl ještě dost sil a snažil jsem se zrychlit. Toto nakonec přineslo své ovoce, protože se mi v posledním kolem podařilo doplavat a přeplavat dva soupeře Petra Matěnu a Aleše Ruckého, což jsem absolutně nepředpokládal, že by tato jména ve výsledcích mohla figurovat za mnou. Nakonec jsem z celkově 17 plavců obsadil 11. místo v čase 4:02.08,2 (třetí nejrychlejší patnáctka v životě). Pocitově se hlavně jednalo o můj nejlepší závod v sezóně.

S celkovým ziskem 492,8 bodů jsem v poháru obsadil celkové 25. místo. Ve své kategorii Masters B jsem skončil 1. Navíc těmito body jsem aspoň trochu pomohl oddílu Fides ke konečnému 13. místu v hodnocení všech klubů.
V rámci sezóny jsem odplaval 8 závodů a připsal si celkem 85 km. Nyní krátký odpočinek a nastane zimní sezóna. Uvidíme, jak letošní zimní sezonu pojmu, protože samozřejmě hlavní cíl je příští rok začátkem srpna plavat Severní kanál. Tedy v letošní zimě určitě nějaké cíle mám, ale je pravděpodobné, že se tolika závodů účastnit nebudu a budu se připravovat na asi nejtěžší plaveckou životní výzvu, kterou jsem si připravil.

Na viděnou v zimě 🙂
Michal